Jestes
niezalogowany
ZALOGUJ

 

Przeczytano: 2081/1750945 razy

 ARTYKUŁ 
Srednia ocen:0/0

Twoja ocena:brak


Czy białko serwatkowe jest lepsze od białka roślinnego?
Autor: Notino
Data : 2023-09-14

Czy białko serwatkowe jest lepsze od białka roślinnego?




Białko to kluczowy element diety. Bez niego nasz organizm nie byłby w stanie normalnie funkcjonować. To ono dostarcza aminokwasów potrzebnych organizmowi do budowy i naprawy mięśni. Zależy Ci na przyroście masy i jesteś na początku drogi? Chcesz poprawić siłę i zoptymalizować regenerację mięśni po treningu? Zastanawiasz się, czy warto wybrać białko serwatkowe? Koniecznie przeczytaj poniższy artykuł.

Co to jest białko serwatkowe?


To białko pochodzące z serwatki, czyli wodnistej części mleka oddzielającej się podczas produkcji sera. Może być otrzymywane zarówno z mleka krowiego, jak i koziego. Płynna serwatka jest pasteryzowana. Białko jest zagęszczane i izolowane. Następnie jest suszone w celu wytworzenia proszku, który ma zastosowanie jako odżywka białkowa. Serwatka jest przetwarzana w celu zmniejszenia zawartości tłuszczu i laktozy. Dostępnych jest kilka głównych rodzajów białka serwatkowego w proszku. Najtańszy jest koncentrat białka serwatkowego. Znajdziemy go w wielu napojach białkowych, batonach i produktach odżywczych. Izolat białka serwatkowego jest zwykle droższy, ale jest łatwiej i szybciej trawiony. To produkt polecany dla osób, które mają problemy z trawieniem laktozy. Nie zaleca się jego spożywania w przypadku alergii na mleko.

Co daje Ci białko serwatkowe?



Zapotrzebowanie na białko wzrasta w zależności od m.in. wieku i poziomu aktywności fizycznej. Białko serwatkowe to suplement wysokoprzyswajalny i, co najważniejsze, zdrowy. Dostarcza organizmowi aż dziewięć niezbędnych aminokwasów. W połączeniu z treningiem siłowym powoduje pobudzenie syntezy białek mięśniowych i wzrostu beztłuszczowej masy mięśniowej. Tym samym białko serwatkowe pomaga w w utracie wagi i obniżeniu poziomu cholesterolu. Jego właściwości regenerujące, zwiększające siłę i wytrzymałość są doceniane nie tylko przez sportowców i kulturystów, ale i osoby wykonujące ciężką pracę fizyczną. To suplement diety dla każdego, kto dba o formę i potrzebuje białka, aby utrzymać masę i siłę mięśni. Jest nie tylko niskokaloryczne, ale zapewnia uczucie sytości przez dłuższy czas. To znakomity dodatek do shake"ów, stanowiących szybką przekąskę lub posiłek. Dla optymalnych rezultatów jego wypicie jest zalecane od 30 minut do dwóch godzin po treningu. Może również zastąpić śniadanie, kiedy ograniczamy spożycie kalorii i chcemy zrzucić kilka zbędnych kilogramów.

Białko roślinne a serwatka



Izolat białka serwatkowego ma wyższą wartość biologiczną niż białka roślinne. Zawierają one wystarczającą ilość aminokwasów, aby wytworzyć wszystkie białka potrzebne naszemu organizmowi. Jednak absolutnie nie można ignorować białek roślinnych, które znajdują się w orzechach, czy roślinach strączkowych (np. groch). Chociaż nie zawierają wszystkich niezbędnych aminokwasów, mają mnóstwo właściwości zdrowotnych. Zróżnicowana zawartość składników odżywczych jest ważnym powodem włączenia ich do diety. W sytuacji, kiedy nie możemy dostarczyć organizmowi wystarczającej ilości białka z pożywienia, suplementy białka serwatkowego są bardzo pomocne. Większość z nas otrzymuje już wystarczjącą ilość białka z pożywieniem i w zasadzie nie potrzebuje dodatkowych ich źródeł. Białko serwatkowe to produkt przede wszystkim dla sportowców, osób budujących beztłuszczową masę mięśniową i aktywnych fizycznie np. ze względu na charakter swojej pracy. Stosowany jest też przez osoby chcące uzupełnić niedobory żywieniowe. Dlatego zdecydowanie warto łączyć tradycyjne odżywianie z elementami uzupełniającymi jak właśnie białko serwatkowe.



Komentarze czytelników - brakskomentuj materiał



















 Ostatnio zalogowani
kirc
11:12
Leno
10:57
Mario998
10:22
raputita
10:10
Dana M
10:02
LukaszL79
09:58
karollo
09:57
konsok
09:56
Admin
09:41
Ty-Krys
09:24
INVEST
09:14
Jerzy Janow
09:04
romangla
09:03
gpnowak
09:02
rsova
08:38
dejwid13
08:36
|    Redakcja     |     Reklama     |     Regulamin     |