Jestes
niezalogowany
ZALOGUJ

 

  WIZYTÓWKA   GALERIA   PRZYJAC. [3]   BLOG   STARTY   KIBIC 
 
Run with Konkee
Pamiętnik internetowy
Run with Konkee

Piotr Konkel
Urodzony: 1988-11-19
Miejsce zamieszkania: Gdynia
2 / 12


2013-03-11

Dostęp do
wpisu:

Publiczny
BANANY - ANALIZA WARTOŚCI ODŻYWCZYCH (czytano: 4344 razy)

PATRZ TAKŻE LINK: http://www.konkeeboards.pl/PL/running_blog/wiecej/123.html

 

Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego banany zrobiły taką karierę wśród sportowców ? Dlaczego podczas maratonów poza punktami z wodą i izotonikami podają nam banany ? No i dlaczego Małysz zjadał banany na potęgę ?

Odpowiedz na te pytania, kryje się we wnetrzu owocu, a właściwie w ilości i jakości składników odżywczych, które nam oferuje. Banany są nieprawdopodobnie bogatym źródłem węglowodanów, które są głównym składnikiem paliwa biegaczy, w szczególności tych długodystansowych. Dlatego też każdy przypadkowo zapytany biegacz, o jego ulubiony owoc, odpowiada bez namysłu ..... banan.

Ale do rzeczy - miała być analiza, wiec proszę:

Zawartość składników odżywczych w 100 g miąższu banana:

- wartość energetyczna - od 81 do 103 kcal

- węglowodany - od 19 do 23,5 gramów. Zawartość węglowodanów trawionych przez układ pokarmowy człowieka jest znacznie większa w bananach niż w innych owocach. W zielonych bananach znajdują się one pod postacią łańcucha skrobi, który w miarę dojrzewania owoców rozbija się na cukry takie jak fruktoza, glukoza i sacharoza. Wysoka zawartość owych cukrów jest źródłem słodkiego smaku dojrzałych bananów.

- woda - ok. 73,5 gramów.

- błonnik - ok. 2 gramów. W porównaniu z ilością błonnika zawartego w zbożach, jego ilość znajdująca się w bananach jest niewielka, jednakże ma ona istotne znaczenie dla organizmu człowieka. Zbawienny wpływ błonnika zawartego w bananach na przemianę materii sprawia, że mogą one (mimo ich wysokiej kaloryczności) być wiodącym składnikiem diet odchudzających. Wchłaniamy o 5 gramów więcej błonnika zjadając dwa małe banany (ok. 250 gramów) niż jedząc np. 100 gramów orzechów. Wg najnowszych badań, błonnik zawarty w bananach sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca (choroba wieńcowa), a w konsekwencji - zawału mięśnia sercowego.

- tłuszcze - od 0,2 do 0,4 grama. Banany, podobnie jak inne owoce, zawierają bardzo mało tłuszczu. Natomiast znajdujące się w bananowym miąższu kwasy tłuszczowe poprawiają stosunek kwasów nienasyconych do nasyconych, co jest niezmiernie istotne dla naszego zdrowia - stosunek 2:1 redukuje poziom cholesterolu.

- białko - od 1,15 do 1,3 grama. Owoce z reguły zawierają śladowe ilości białka, jednakże w bananach jest go stosunkowo dużo. Dietetycy uważają, że więcej niż połowa potrzebnej człowiekowi dziennej racji białka powinna być dostarczana w postaci białka roślinnego, a składające się z ośmiu podstawowych aminokwasów koniecznych do budowy komórek naszego ciała „białko bananowe” ma tutaj fundamentalne znaczenie, gdyż zawiera tryptofan, o którym niżej.

- witaminy - banany zawierają znaczne ilości beta-karotenu, witamin z grupy B, a także witaminę C. Gruba skórka bananów zapewnia im właściwą ochronę, dlatego też jedząc banany możemy być pewni tego, że witaminy nie ulegają zniszczeniu.
- witamina B1 - ok. 0,07mg.
- witamina B2 - ok. 0,08 mg
- niacyna - ok. 0,7 mg
- witamina C - ok. 17 mg

- substancje mineralne - żółta skórka bananów kryje wiele minerałów i pierwiastków śladowych. Niektóre z nich działając w pewnych związkach mają zbawienny wpływ na nasz organizm jak np. potas, magnez i selen chroniące przed chorobami serca. Ilość potasu regulującego ciśnienie krwi i gospodarkę wodną jest bardzo wysoka (393 mg na 100 gramów) a ilości magnezu, wzmacniającego mięśnie i niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu również nie są małe (36 mg). Ponadto banany zawierają pierwiastki śladowe takie jak miedź, cynk, selen, fluor, mangan i jod.
- wapń - ok. 11 mg
- fosfor - ok. 28 mg
- żelazo - ok. 0,6 mg
- sód - ok. 29 mg
- beta-karoten - ok. 300 μg

- aminokwas - tryptofan - aminokwas wchodzący m.in. w skład serotoniny.

Jak się okazuje, banany dzięki obecności tryptofanu mają bardzo pozytywny wpływ na nastrój. Serotonina należy do tzw. hormonów szczęścia. Podnosi odporność naszego organizmu oraz redukuje poziom stężenia Kortyzolu - wytwarzanego w sytuacjach stresujących.

Biorąc pod uwagę całą powyższą listę, trudno się dziwić, że banany na stałe zagościły w świecie biegaczy. Zawartość wartości odżywczych tego owocu jest tak duża, że inne owoce mogą mu jedynie tego pozazdrościć.


Blog moga komentować wszyscy zalogowani czytelnicy

Dodaj komentarz do wpisu







 Ostatnio zalogowani
jaro109
06:45
StaryCop
06:19
biegacz54
05:35
42.195
05:27
marianzielonka
22:56
mario1977
22:55
witul60
22:42
cierpliwy
22:03
Chudzik
21:58
Stonechip
21:43
przystan
21:41
Admirał
21:41
marekcross
21:36
Piotr Fitek
21:25
johnlyndon
21:24
Fred53
21:03
|    Redakcja     |     Reklama     |     Regulamin     |