|
Fundacja „Fortuna” patronuje Mistrzostwom Polski Skuterów Wodnych, które odbędą się 30-31 sierpnia br. w Ostródzie. W zawodach wezmą udział reprezentanci Polski, Łotwy, Białorusi i Litwy. Dodatkową atrakcją imprezy będzie II edycja Pucharu Mistrzostw Polski Amatorów.
Mistrzostwa Polski Skuterów Wodnych to impreza, która po raz pierwszy odbędzie się
w Ostródzie. Zawody rozgrywane w centrum miasta, na wodach zatoki jez. Drwęckiego, pozwolą na kibicowanie zarówno z plaży, jak i z miejskiej promenady. Wśród organizatorów Mistrzostw są Fundacja „Fortuna”, firma FREE&FUN, Miasto Ostróda oraz Polski Związek Motorowodny i Narciarstwa Wodnego.
Dwudziestu zawodników startujących w czterech klasach, będzie pokonywać krętą, wytyczoną kolorowymi bojami trasę z podwójnym slalomem. Wszystkie skutery rozwijają prędkości znacznie przekraczające 100 km/h. Dzięki temu całe wydarzenie będzie niezwykle emocjonującym widowiskiem.
Tytułów mistrzowskich bronić będą Jacek Posłuszny w klasie skuterów stojących oraz Robert Gładecki w klasie skuterów siedzących. Po raz pierwszy w historii Mistrzostw Polski wystartuje zawodnik na skuterze typu „Hydrospace”, cechującym się bardzo dużą mocą silnika i błyskawicznym przyspieszeniem.
Do rywalizacji zapraszamy również amatorów – mówi Anna Szcześniewska z Fundacji Fortuna. – Pomiędzy wyścigami poszczególnych klas chętni będą mogli spróbować sił
na 130-konnych skuterach „Sea Doo”, udostępnionych przez Free&Fun. Najszybsi wystąpią w finale walcząc o II Puchar Mistrzostw Polski Amatorów.
Fundacja „Fortuna” powstała w 2007 r. Jednym z jej głównych celów jest ożywianie wizerunku Ostródy i popularyzacja miasta, jako pięknego miejsca, które stwarza różnorodne możliwości atrakcyjnego i aktywnego wypoczynku. Fundacja zajmuje się też propagowaniem sportu i aktywnego trybu życia, wspiera inicjatywy społeczne sprzyjające rozwojowi młodych ludzi.
Klasy skuterów:
• RS 1200 - skutery siedzące fabryczne
• RSS 1200 - skutery siedzące przerabiane
• Jet 800 - skutery stojące fabryczne
• Jet 800 SS - skutery stojące przerabiane
|
|
|
| |
|